Zpěváčci z Velkobítešska v Brně opět uspěli

17.04.2016 22:40

"Přišla, zazpívala a zvítězila ..." konstatoval předseda odborné poroty Václav Kovářík, když gratuloval Barboře Smutné, zpěvačce z Národopisného souboru Bítešan, jež v oblastní postupové přehlídce zpěváčků lidových písní pro Brněnsko a širší okolí obhájila již podruhé 1. místo. Tato akce  probíhá v příjemném prostředí kulturního domu U Lípy v Brně-Černovicích a nese název Černovický zpěváček. Pořadateli jsou spolu se Sdružením přátel folkloru v Brně soubory Májek a Májíček. Pěvecká přehlídka zde má dlouholetou tradici, letos se konal již 41. ročník, a to v neděli 3. dubna. Zpěváčci z Velkobítešska se brněnské soutěže, na niž navazuje postup do moravskoslezského zemského kola, zúčastňují od loňského roku. Před tím soutěžili v horáckém oblastním kole (Jihlava, Telč). Po organizačních změnách v pořádání soutěže v roce 2014 však účastníci z českého a moravského Horácka postupují do zemské přehlídky v Čechách. Je tedy přirozené, že Bítešané se přidali k blízkému širšímu Brněnsku, třebaže v moravskoslezských pěveckých soutěžích je mnohem větší konkurence. 

Mládež se na soutěž připravuje pečlivě každý rok již od poloviny ledna. Zázemí jí poskytuje Městské muzeum ve Velké Bíteši, přípravu vedou členky Muzejního spolku Velkobítešska Hana Sedláková a Silva Smutná spolu s muzikantem Jaroslavem Coufalem. Letos se z Velké Bíteše do Brna vypravila osmičlenná skupina. Přehlídky se zúčastňují děti, které ještě nedovršily 16 let. Soutěží ve třech věkových kategoriích a dvou kategoriích vítězů. Nad průběhem akce bdí pětičlenná odborná porota, jež hodnotí výkon jednotlivých interpretů písní. Podmínky pro soutěžící jsou v Brně příznivé jak z hlediska prostoru, tak akustiky. Všechny zpěváky doprovázela cimbálová muzika souboru Májek s primášem Ondřejem Marholdem. Organizační tým, třebaže pouze několikačlenný, akci velmi dobře řídil. Průběh natáčela regionální internetová televize a záznam je přístupný na webových stránkách www.folklornet.cz. Na stupních vítězů stanuly dvě dívky z Velké Bíteše. Třetí místo v nejstarší kategorii zaujala Tereza Kučerová.

Do Moravskoslezské zemské přehlídky, která se bude konat v květnu ve Znojmě, porota vybrala Barboru Smutnou z Velké Bíteše (Bítešan), Kateřinu Brázdovou z Brna (Javorníček) a náhradníkem se stal Lukáš Vykoukal z Brna (Javorníček). 

Horácké oblastní kolo "Zpěváček 2016" se bude konat v sobotu 23. dubna v Telči a dva nejlepší účastníci postoupí do českého zemského kola, které se uskuteční 21. května ve Zvíkovském Podhradí v Jižních Čechách.

Silva Smutná

Kontakt

Národopisný soubor Bítešan MLÁDEŽ Muzejní spolek Velkobítešska
Masarykovo náměstí 5
595 01 Velká Bíteš
0042 731 148 905 smutnasilva@seznam.cz