Úspěch bítešských zpěváčků v Brně

19.04.2015 17:38

V neděli 22. března 2015 se členové Národopisného souboru Bítešan z Velké Bíteše zúčastnili brněnského oblastního kola přehlídky dětských zpěváků lidových písní "Zpěváčci 2015". Akci každoročně pořádá Sdružení přátel folkloru v Brně ve spolupráci se Soubory lidových písní a tanců Májek a Májiček v příjemném prostředí Kulturního domu U lípy v Černovicích. Soutěžní přehlídky se zúčastňuje několik desítek dětí z Brněnska a širšího okolí.

Zpěváčci z Velké Bíteše dosud přijímali pozvání do horáckého oblastního kola, které organizuje Horácké folklorní sdružení v Jihlavě. Letos se však Bítešané vydali nikoliv na západ, ale směrem na východ. Ke změně bylo několik důvodů, především blízká vzdálenost a hlavně lepší kritéria stanovující mimo jiné vyšší věkovou hranici soutěžících (do 16 let), což umožnilo zúčastnit se všem bítešským zájemcům. Do věkové skupiny 8-11 let se přihlásily tři děti a do skupiny 12-16 let šest zpěváků. Všechny účastníky soutěže doprovázela brněnská Cimbálová muzika Májek pod vedením Ondřeje Marholda. Porotě složené z pěti zkušených zpěváků a muzikantů zvučných jmen předsedal Václav Kovářík, sólista Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů a vedoucí Brněnských gajdošů.

Jaký byl výsledek? Z devíti přihlášených Bítešanů nakonec kvůli nemoci soutěžilo pouze osm. Všichni podali velmi pěkný výkon a patří jim poděkování za úspěšnou prezentaci lidových písní z Podhorácka. Někteří stanuli na vítězných stupních. V mladší skupině se umístil na 2. místě Jiří Vrzal a šestá byla Marie Kratochvílová. Starší skupina soutěžila ve dvou kolech. V prvním kole byla 7. Aneta Ventrubová, 6. Tereza Kučerová, 5. Anna Jirglová, 4. Anna Kratochvílová, 3. Barbora Smutná a 1. Kateřina Vrzalová.

Potom následovalo finále, v němž zvítězila Barbora Smutná a stříbro získala Kateřina Vrzalová. Obě dívky z Velké Bíteše postupují do moravsko-slezského zemského kola.

Bítešané si z Brna odvezli nejen hřejivý pocit z úspěchu, avšak především poznatek z příjemného prostředí pro hudební aktivity tohoto druhu, z přátelské atmosféry a hladkého organizačního průběhu celé akce. Byla to pěkná podívaná pro rodinné příslušníky, soutěžící i další diváky. Naše "poklona" patří zvláště pak muzikantům, kteří doprovázeli všechny účastníky soutěžní přehlídky :-)

Horácké oblastní kolo "Zpěváček 2015" pořádané Horáckým folklorním sdružením proběhne v sobotu 18. dubna na zámku v Telči. Hlavní kategorie je určena dětem ve věku 10-15 let (narozeným 2000-2005). Mladší kategorie pro děti do 9 let a starší pro mládež ve věku 16-26 postupové nejsou. Vítězové z Horácka budou pokračovat v českém zemském kole v Plzni.

Silva Smutná

Kontakt

Národopisný soubor Bítešan MLÁDEŽ Muzejní spolek Velkobítešska
Masarykovo náměstí 5
595 01 Velká Bíteš
0042 731 148 905 smutnasilva@seznam.cz