Slavnostní uvedení nového hudebního disku

08.12.2016 18:48

Ve čtvrtek 8. prosince 2016 v 17:30 hodin se uskutečnilo v Kamenném sále třebíčského zámku slavnostní uvedení nového hudebního nosiče "Lidové písně z Podhorácka, výběr z trojdílné knižní sbírky zpívají zpěváci a zpěvačky z Velkobítešska". V programu zaznělo několik ukázek písní z nového CD doplněné vystoupením Národopisného souboru Bítešan. Pořad uváděla vedoucí Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury v Kraji Vysočina Mgr. Eva Tomášová. O zpěvácích, muzikantech a vytvoření nového CD promluvila Silva Smutná.Muzeum Vysočiny Třebíč ve spolupráci s brněnským pracovištěm Etnologického ústavu Akademie věd České republiky realizovalo v letech 2011-2015 vydavatelský projekt, jehož záměrem bylo zpřístupnit veřejnosti co nejširší výběr lidových písní, které zaznamenali sběratelé od počátku minulého století v oblasti Podhorácka. S finanční podporou Ministerstva kultury České republiky byla vydána zcela mimořádná trojdílná publikace zahrnující sběrné podoblasti Náměšťsko, Velkobítešsko, Třebíčsko, Hrotovicko, Moravskobudějovicko, Jemnicko, Tišnovsko a část Bystřicka. Celkem obsahuje 934 písní, zaznamenaných 77 sběrateli, které jim při zápisu předzpívalo 248 zpěváků ze 121 lokalit.

Ve snaze ulehčit přístup k lidovým písním pro běžného zájemce, který není zběhlý v notaci, se v roce 2016 uskutečnilo vydání hudebního kompaktního disku. Audio nosič obsahuje výběr 68 písní z uvedené knižní sbírky, délka zvukového záznamu činí 73 minut, zapojilo se 24 zpěváků a muzikantů. Snahou sestavovatele bylo ukázat různorodost tvarů, šíři písňových druhů i rozmanitou uměleckou úroveň či technickou náročnost písní pro reprodukci. Pro realizaci této hudební nahrávky se sešli zpěváci, zpěvačky a muzikanti z Velkobítešska, jejich příbuzní, přátelé a rodáci. V hlavním hudebním doprovodu zaznívá akordeon a v několika písních housle a flétna.

Ve Velké Bíteši bylo CD představeno  veřejnosti v rámci folklorního pořadu "Na bítešském jarmarku" v Kulturním domě Velká Bíteš, který se konal v poslední předadventní sobotu 26. listopadu. Zájemci si mohou nové CD zakoupit na Zámku v Třebíči (pokladna), ICaKK na Masarykově náměstí čp. 5 ve Velké Bíteši, dále v Muzeu řemesel v Moravských Budějovicích a v Turistických informačních centrech: Tišnov, Náměšť nad Oslavou, Jaroměřice nad Rokytnou, Moravských Budějovicích a Jemnici.

Silva Smutná


Kontakt

Národopisný soubor Bítešan MLÁDEŽ Muzejní spolek Velkobítešska
Masarykovo náměstí 5
595 01 Velká Bíteš
0042 731 148 905 smutnasilva@seznam.cz